Har du koll på nya ROT-avdraget?

Jusmag Måleri, målerifirma, målerifirmastockholm, målare, målarestockholm

Inför nyårsskiftet 2015/2016 har regeringen infört en sänkning av ROT-avdraget. 

Har du koll på ROT och vad det innebär? Vi förklarar ROT och hur denna sänkning påverkar dig som kund, nedan listar vi några punkter som gäller för att söka ROT:

1. Vad är ROT, och vad innebär det? 

ROT-avdraget är ett skatteavdrag som du som en ägare (antingen helt, eller delvis) av en fastighet (till exempel villa, radhus eller fritidshus som kan klassas som småhus) har nu minskat från 50% till 30%. Detta gäller för ett belopp av max 50 000 kronor på ett år, när man anställer en hantverkare för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av din bostad. För dig som kund innebär denna sänkning att det blir dyrare för dig att renovera hemma.

2. ROT-avdrag på 50 000 kronor/år: 

Ett ROT-avdrag är kopplat till den enskilda individen. Är ni två stycken som äger en fastighet gemensamt, kan ni alltså få en minskning på 2 x 50 000kr/år.  Tidigare var du tvungen att ha en arbetskostnad på 100 000 kr för att fullt kunna utnyttjaROT. Nu är du tvungen att ha en arbetskostnad på 167 000 kr för att helt kunna utnyttja ROT-avdraget.

3. Vem kan få ROT? 

Vilken summa du kan dra av från ROT, beror på hur mycket du tjänar samt hur mycket du betalar i skatt. Du måste ha betalat motsvarande i skatt det år som du vill göra avdrag på, detta har inte förändrats sedan tidigare.

4. Vad täcker ROT-avdraget? 

Alla hantverksarbeten täcks inte av ROT, detta är viktigt att veta! Det enklaste sättet att ta reda på vad ROT-avdraget täcker är att ringa till hantverkaren (ni kan ringa oss på +46736331115), eller ringa till Skatteverket. Avdraget täcker enbart arbetskostnaden, inte kostnaden för material osv. Det är också viktigt att firman ni anlitar är täckta av en F-skattsedel, vilket vi är! Ni kan läsa mer om detta här.

5. Skatteavdrag direkt: 

Köparen får skattereduktionen direkt vid betalning. Inom de ramarna för det maximala ROT-avdraget ska köparen betala halva arbetskostnaden inklusive momsen till det företag de valt att anlita. (Vill ni komma i kontakt med oss? Klicka på denna länk Kontakta Jusmag Måleri. Sedan måste företaget (vi) begära ROT-avdraget.

6. ROT-avdraget gäller ej nybyggnationer: 

En annan sak som inte förändrats gällande ROT-avdraget är att ditt hus eller din fasad måste ha några år på nacken. Du kan alltså inte begära ROT-avdraget för nybyggnationer.

7. Trädgårdsarbete: 

Här kan du endast utnyttja ROT-avdraget om din marknad kräver att du måste dra kablar/ledningar in i huset/fasaden. ROT får även användas om du ska göra en tillbyggnad av ditt hus och ett träd står i vägen. Då får du utnyttja ROT för trädfällning. För vanligt trädgårdsarbete utnyttjas RUT-avdraget. 

 

Källa

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s